Johan Verminnen

Johan Verminnen : componist, auteur, zanger, producer, muzikant uit Brussel. Boegbeeld van het Nederlandstalig chanson in Vlaanderen en Nederland.

Johan Verminnen Website


 • Johan Verminnen wordt geboren op 22 mei 1951 in Wemmel. Twee zussen: Estel en Lutgard. Twee broers: Bert en Paul.
 • Will Tura brengt hem in contact met platenbaas Jean Kluger. Willy Albimoor speelt voor leraar en arrangeur. Eerste plaat met titel ‘Johan Verminnen’ verschijnt in 1971, opgenomen in 1970 in de Brusselse Studio Madeleine. ‘Ieder met zijn vlag’ wordt de allereerste single voor Johan.
 • Eerste muzikanten: Raymond Van het Groenewoud, Danny Rut en Jean-Marie Blanckaert (broer van Will Tura).
 • Frans Leven en Jean-Luc Van Lommel vervoegen de groep. De polderpop is geboren. Tweede elpee in de Madeleine onder leiding van Raymond (1972). Hierop staat o.m. ‘Marionet’ dat later ook als single zal worden uitgebracht
 • In datzelfde jaar 1972 verlaat Raymond de groep en Koen De Bruyne komt er bij. Het publiek maakt kennis met een groot talent. Er wordt in dat jaar een tweede single opgenomen, ‘Ze zingt Na Na Na’.  Eveneens komt er een nieuwe plaat, met o.a. ‘Met zeven aan tafel’, ‘Kapitein Eenoog’ en ‘Een of andere dag’ (Toots Thielemans soleert).
 • In november ’73 zorgen Dan Lacksman, Koen De Bruyne en Johan voor een ‘pensioennummer’. ‘Laat me nu toch niet alleen’ wordt een kaskraker.
 • Zomer ’75: Johan, Koen, Firmin Timmermans en Yvan De Souter winnen het ‘Festival de la chanson française’ in Spa met glans (persprijs en interpretatieprijs). Ook Jean Blaute maakt als nieuwkomer een onuitwisbare indruk (onlesbaar!). Een Franstalige plaat verschijnt: ‘Elle chante na na na’. Europalia is een andere onbekende mijlpaal. Franse chansons van Leveillée, Ferré, Nougaro en Brel moeten eraan geloven. Vraag het maar aan Liesbeth List.
 • In ’76 verschijnt ‘Stilte als refrein’ met de klassieker ‘Brussel’. Nekka in het Antwerpse sportpaleis wordt geteisterd in het illustere gezelschap van Toots Thielemans.
 • Op 3 maart ’77 weerklinkt de beroemd geworden aankondiging van Jari Demeulemeester ‘Rockend chanson op 33 toeren!’ Live -plaat in de Workshop, Navezstraat in Schaarbeek. De eerste verzamelplaat wordt op de markt gegooid, alsook een tweede Franstalige elpee ‘Je ne suis pas un flamand rose’. Een vakantie-uitstap met Jean Blaute doet Johan zingen in de ‘Grand Ole Opry’ in Nashville. Chanson in de countrytempel. Muziekman Herman Van Laar weet er alles van.
 • In ’79 een tv-special rond Johan, een Sabamprijs en Adamo krijgt er ook een. Dagen van verdriet: Koen De Bruyne overlijdt.
 • Tars Lootens en Jean-Marie Aerts stappen in de groep. ‘Als mijn gitaar me helpt’ met ‘Bar Tropical’ en ‘Tussen spelers en drinkers’ is Johans eerste eigen produktie.
 • Na een warme Mallemuntdag wordt ‘Rue des Bouchers’ voor de eeuwigheid vastgelegd zonder sponsoring van ‘Chez Leon’. Roland Van Campenhout en Big Bill drinken mee.
 • In ’81 scoort Johan een hit met ”’k Voel me goed’. Fernando Lameirinhas levert de melodie. Van platzak naar een volle portefeuille! Oh sociale zekerheid, oh gebrek aan statuut… Gelukkig vervoegt Eric Melaerts de groep. Jean-Marie haalt goud met TC-Matic.
 • In ’83 flopt ‘Tweemaal woordwaarde’ met onderschatte liedjes ‘Meneer Middelmaat’ en ‘Vakantie in mijn straat’. Drie tv-shows in het Amerikaanse Teater op prime-time. Vele kollega’s krijgen een kans.
  In ’84 wordt hij verplicht zijn muzikanten te ontslaan. Tars en Johan spelen zich warm in een ijskoud café-chantant ‘Ti-Ro-ro’. Het noodlot slaat weer toe: Bert Verminnen overlijdt. Het succes van de teatershow ‘Zanger zonder meer’ verzacht het verdriet. Succesvolle tournee en plaat ‘Melancholie’. Tars op zijn best!
 • In ’86 stopt de samenwerking met Jean Kluger na de single ‘Ik wil de wereld zien’ en neemt Chris ‘Djoum’ Ramon in de ICP-studio’s de succesvolle (eerste) cd ‘Traag is mooi’ op voor BMG-Ariola. De teatershow ‘Zeilers ver van huis’ is het logische vervolg. ‘Le coeur content’ is de Franstalige versie en een tournee in Quebec (Festival d’Eté) volgt. Dagen vol vreugde bestaan ook nog: Johan ontmoet Catherine en trouwt op 6 december. Johan bouwt verder aan een succesvolle carrière waarover u alles uitgebreid op zijn website kan lezen.
nl_BENL