Will Tura

Will Tura :  componist, zanger, muzikant.

60 jaar carrière, 900 liedjes, 100 #1 hits, kortom de keizer van het Vlaamse lied.

Will Tura Website


Will Tura wordt als Arthur Blanckaert geboren op 2 augustus 1940, in Veurne. Hij is de vierde in een gezin van vijf kinderen: Hubert, Staf, Jacqueline en Jean-Marie. Hij is pas negen wanneer Walter Richard hem voor een optreden in de ‘Cinema Eldorado’ boekt.
In 1957 tekent hij een platencontract met de grootste Belgische uitgever van het ogenblik, Jacques Kluger en op 2 augustus 1958 treedt hij voor de eerste keer solo op, onder de naam WILL TURA. Begin van de jaren 60 neemt Jean Kluger, zoon van Jacques (die zwaar ziek is) de taak van producer over. Will en Jean zullen meer dan vijftig jaar samenwerken en bijna 700 opnamen realiseren.
1962: Will scoort zijn eerste hit met Eenzaam zonder jou. Elke single die Tura vanaf dan uitbrengt, en dat zijn er twee à drie per jaar, wordt nummer één. Tura componeert zelf veel van zijn liedjes, en Nelly Byl zal bijna al zijn liedjesteksten schrijven, waarvan meer dan honderd hits.
22 maart 1973: Will huwt met Jenny.
Op 31 maart 1974 laat Tura, als eerste Belgisch en Vlaams artiest, de rocktempel Vorst Nationaal vollopen. Op 16 oktober, datzelfde jaar wordt zoon David geboren.
In 1975, 21 november, wordt zijn dochter Sandy geboren.
Eind ‘88 heeft Will een auto-ongeval dat hem een verbrijzelde knieschijf maar ook de megahit “Mooi, ’t leven is mooi” zal opleveren. De dokters voorspellen dat hij nooit meer zal kunnen joggen: vandaag loopt Will nog steeds dagelijks enkele kilometers.
Einde 1989 wordt Tura in privé-audiëntie ontvangen door Koning Boudewijn, maar verliest hij ook zijn jongere broer Jean-Marie.
In 1990 wordt Will uitvoerig gevierd voor zijn vijftigste verjaardag door alle media en door het kruim van de Vlaamse variété- en popartiesten met de tribute platen 16 voor Tura en Turalura,
Rockers zingen Tura.
1993: tijdens de begrafenisplechtigheid van ZM Koning Boudewijn op 7 augustus ontroert Will alle Belgen door zijn vertolking van Ik mis je zo en Hoop doet leven.
Zomer 1994: Hemelsblauw zal gedurende 13 weken op Nummer 1 staan.
Begin ’95: benoeming als cultureel ambassadeur van Vlaanderen, maar dat jaar zal altijd getekend blijven door het verlies van zijn moeder.
3 juni 1998: overlijden van zijn broer Staf, die hem vanaf het begin van zijn carrière begeleidde en bijstond als manager van zijn optredens en als klanktechnieker.
1999: eerste Gospel en Kerst tournee in december in de Vlaamse kerken.
Op 9 januari 2001 ontvangt Will uit de handen van Minister-President Patrick Dewael, een zeer prestigieuze onderscheiding: Officier in de Kroonorde, maar daar blijft het niet bij want vanaf juli 2001 behoort Arthur Blanckaert tot de adel: hij mag zich voortaan Ridder noemen. Hij treedt opnieuw op in Vorst Nationaal, in 2007 voor de vijfde aflevering van Tura in Symfonie. Om zijn 70 e verjaardag te vieren nemen zijn collega’s het album Turalura 2 op, en de verzamelaar Tura 70 is goed voor goud. In 2012 wordt het studio album ‘Ik ben een zanger’ gereleaset, in 2014 staat hij op nummer 1 in de Ultratop met het Back to Back Will Tura-Christoff album.
In 2015 wordt Will 75 en viert dat in Veurne met een groots verjaardagconcert dat door de VRT wordt uitgezonden. Samen met Steve Willaert schrijft hij de muziek van de musical 40-45, brengt een-voorlopig laatste- studioalbum uit, en is in de Vlaamse bioscopen te zien in de documentaire van Dominique Deruddere, geproduceerd door Jean Kluger: Will Tura Hoop doet leven. De verzamelbox Tura 80, komt bij release binnen op nummer 1 van de Ultratop albumlijst. Wikipedia schrijft hierover : Na Leonard Cohen is Tura de oudste artiest ooit die deze lijst aanvoerde.
Will’s laatste concert vindt plaats in het Kursaal van Oostende, in november 2021 waar hij zoals steeds het beste van zichzelf geeft.
In 2022 besluit Gert Verhulst om Will Tura te eren met de musical van Studio 100 ‘Vergeet Barbara’ met Will’s bekendste hits. Het wordt een groot succes en Will is dankbaar voor deze erkenning.
Tot op heden is Will bezig met wat hij het liefst doet: muziek spelen.

nl_BENL